Menu

Jacintha Veldt

“Gezelligheid, daarvoor moet je bij Villa Franca zijn”

Jacintha Veldt (25) is één van de tien bewoners van Villa Franca in Heerlen, het woontrainhuis van Adelante. Ze woont bijna twee jaar in Villa Franca en heeft het er erg naar haar zin. Jacintha vertelt over de voordelen van begeleid wonen en hoe fijn woontrainen is als je (nog) niet zelfstandig kunt wonen.

Meer informatie over onderwerpen verwant aan dit verhaal?


Wonen en woontrainen

 

Lees ook het verhaal van:

 

Ouders van Jacintha Veldt

 

Marjolein Rinkens

 

Martijn Welling

 

Aron Coolen


Naomi Altmeyer en Mike Penders

Jacintha is geboren met spina bifida, een open ruggetje, waardoor ze lichamelijk erg beperkt is. Jacintha: “Ik zit al mijn hele leven in een rolstoel, heb ook nooit kunnen lopen. Meteen zelfstandig wonen is dan bijna onmogelijk. Inmiddels kan ik praktisch alles zelf en heb ik alleen maar enige hulp nodig bij het in en uit bed en de douche komen.”

In het diepe
Jacintha woont zo’n twee jaar bij Villa Franca in Heerlen. Tot haar achttiende woonde ze thuis bij haar ouders in Kerkrade. In die tijd ging ze naar de Adelante mytylschool en het Adelante college, destijds nog Franciscusoord genaamd.  Op haar achttiende ging Jacintha bij Werkenrode in Groesbeek wonen waar ze tevens intern een administratieve opleiding volgde. “Hier werd ik in het diepe gegooid en leerde ik zelfstandig te zijn. Ik woonde van maandag tot en met vrijdag op mijn eigen kamer met begeleiding in Groesbeek, waar ik op hetzelfde terrein ook naar school ging. In de weekenden was ik thuis. Ik moest alles leren. Vooral het plannen van dingen vond ik best lastig, wanneer moet ik wat doen en hoeveel voorbereiding kost dat. Het heeft me wel heel goed verder geholpen. Na drie jaar was er geen aansluiting en ben ik weer twee jaar thuis bij mijn ouders gaan wonen. Totdat ik hoorde van Villa Franca.”

Woontraincentrum
Villa Franca is een woontraincentrum van Adelante. Adelante heeft het woontrainen ontwikkeld voor jongeren met een beperking en/of (gezondheids)probleem. Je wilt graag zelfstandig zijn en leven, en je wilt gesteund worden om je toekomst verder te ontwikkelen in een zo normaal mogelijke omgeving. Bij Adelante woontrainen leer je zelfstandig te leven. Je leert er je eigen financiën en inkomen te regelen, schoonmaken, koken, wassen en strijken. Je leert sociale contacten te leggen, boodschappen te doen en je gaat er natuurlijk ook geregeld op uit. Al lerende kom je er achter welke woonomgeving in de toekomst het meest geschikt voor je is. De Villa Franca huizen staan nu in Heerlen en in Geleen. Uitbreiding naar andere locaties in Limburg staat gepland.

Alleen maar toch samen
Jacintha wilde graag kleinschalig in een groep met leeftijdsgenoten samen wonen. “Ik heb rust nodig, een eigen kamer, zonder al te veel sociale verplichtingen. Bij Villa Franca kan dat. Hier kan ik mijn eigen ding doen, maar ook de groep opzoeken. ’s Avonds eten we bijvoorbeeld altijd samen, en ook het 20 uur-koffiemoment is min of meer verplicht. Er zijn hier alleen huishoudelijke regels, verder word je vrij gelaten en doet ieder z’n eigen ding. Alle jongeren hier hebben een andere beperking, maar toch accepteert iedereen elkaar. Dat is fijn. We zijn geen dikke vrienden, maar kunnen allemaal goed met elkaar omgaan. Je zoekt elkaar op als je zin hebt, en als je er geen zin in hebt blijf je lekker op je kamer. We zitten samen aan tafel in de keuken of zitten in de woonkamer of binnentuin. Heel gezellig!”

Leerschool
Bij Villa Franca in Heerlen is plek voor elf jongeren. Op dit moment is er nog één kamer vrij. De kamer van Jacintha is een gezellige boel. In de grote ruimte staat standaard een bed, kledingkast, koelkast en aanrecht, verder heeft Jacintha alles zelf ingericht. Een grote tv en laptop verraden Jacintha’s hobby’s. Het schoonmaken van haar kamer moet ze ook zelf doen. “De eerste twee jaar bij Villa Franca word je heel goed begeleid en met alles geholpen. Na twee jaar is het de bedoeling dat je in feite alles zelf doet en alleen hulp vraagt als het nodig is. Inmiddels kook ik bijvoorbeeld ook drie dagen per week voor mezelf, in een aparte keuken naast mijn kamer. Met een afstandsbediening zet ik het aanrecht op mijn hoogte. Dat gaat allemaal heel goed, ik heb me nog nooit verbrand!”, lacht Jacintha. “Op die dagen eet ik op mijn kamer, zelfstandig. Voor die drie dagen moet ik ook zelf boodschappen doen met een beperkt budget van €12,- voor drie dagen. Hiervoor moet ik dus leren plannen, kiezen en budgetteren. En dat is best moeilijk.”

Bezige bij
“Ik verveel me nooit. Twee dagen per week ben ik bij activiteitencentrum Brunssum waar ik de hele dag creatief bezig ben. Ook doe ik al negen jaar aan rolstoeltennis, leuk voor de sociale contacten en goed voor mijn lichaam bij wijze van fysio. Verder ben ik elke dinsdagochtend werkzaam op een zorgboerderij. Dieren zijn echt mijn leven. Helaas mag ik bij Villa Franca geen huisdieren houden. In de toekomst zou ik heel graag zelfstandig willen wonen, niet in groepsverband, met een hulphond. Op de dagen dat ik geen dagbesteding heb, moet ik rustig aan doen. Ik heb de neiging alles wat ik ‘moet’ meteen te doen. Ik zit niet graag stil. Mijn begeleiders leren me te doseren, rustig aan te doen. Ik moet mijn energie goed verdelen over de week, want ik merk dat mijn lichaam helaas snel moe is als ik druk bezig ben. Daarom maak ik nu met de begeleiders een goede weekplanning en pak ik bewust rust. Ik vind het fijn om routines te hebben en duidelijkheid anders ga ik heel veel nadenken en me druk maken. Ik heb een groot verantwoordelijkheidsgevoel en dat kan erg vermoeiend zijn, vooral voor mezelf. Al met al vind ik het heel fijn om in Villa Franca te wonen. Centraal gelegen, dichtbij allerlei voorzieningen en dichtbij mijn ouders. Zelfstandig maar toch samen… Ja, dat is de grootste reden om hier te komen wonen: het is hier zo gezellig!”