Menu

“Zonder hond Micky had ik niet kunnen revalideren”

10 augustus 2017

Jacky Willemsen (50) uit Heerlen heeft een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Tot voor kort was Jacky’s leven hierdoor enorm beperkt. Sinds de komst van hulphond Micky is de zon weer voor haar gaan schijnen. Helaas viel Jacky op 19 maart jl. over een boomstronk waardoor ze haar linkeronderbeen onder de knie verbrijzelde. Een lang revalidatietraject volgde, mét hond. Micky was de eerste hulphond bij Adelante. Een bijzonder verhaal van een krachtige vrouw.  

“Op het toppunt van mijn PTSS leefde ik alleen nog maar binnen de vier muren van mijn huis. Zes jaar lang kwam ik de deur niet uit. Ik was angstig en zwaar depressief. Totdat Micky in mijn leven kwam”, vertelt Jacky. “Als pup van vijf maanden namen we Micky in huis. En er was direct zo’n enorme klik; Micky voelde me aan, reageerde op me, hielp me; hij maakte meteen onderdeel uit van ons gezin. Ik heb Micky zelf opgeleid tot PTSS hulphond*. Met hem heb ik mijn eerste stapjes buiten weer gezet. Normaal zijn PTSS honden alleen voor ex-geüniformeerden beschikbaar. Ik heb dus enorm geluk gehad, het heeft zo moeten zijn.”

Micky haalt Jacky uit voor haar benauwde situaties. Jacky: “Denk aan de kassa in een winkel; als ik in paniek raak omdat ik mijn pincode niet meer weet, leidt Micky me af door iets onverwachts te doen. Hij gaat dan bijvoorbeeld op mijn voet staan waardoor ik afgeleid word en de paniek wegzakt.“ Micky staat dag en nacht voor Jacky klaar, wijkt geen drie meter van haar zijde en hij maakt Jacky zelfs wakker als ze een nachtmerrie heeft. “Micky heeft me echt gered. Door hem heb ik mijn leven weer terug.”

Eindelijk ging het de goede kant op met Jacky, totdat ze op 19 maart 2017 zeer ongelukkig ten val kwam en haar knie, voorbot en scheenbeen op heel veel plaatsen brak tijdens een vakantie. Alle hulpverleners accepteerden Micky meteen. “Hij mocht zelfs mee in de ambulance en mee naar alle onderzoeken. Dat was mijn redding. Ik was doodsbang, in het bijzonder voor ziekenhuizen, maar Micky leidde me af waardoor ik mijn focus op hem had en niet op het ziekenhuis en de pijn. Wij werden overal geaccepteerd omdat ze zagen dat we zo’n team waren.”

Na een week ziekenhuis in Apeldoorn en een operatie en anderhalve week verblijf in het ziekenhuis van Heerlen, ging Jacky naar Adelante in Hoensbroek voor een klinisch revalidatietraject. “Dat ging niet vanzelf. Honden zijn eigenlijk niet welkom, maar Micky is een hulphond. En zonder Micky kon ik niet starten met mijn revalidatie. Het had nog wat voeten in aarde, Micky was de eerste hulphond bij Adelante. Maar na spoedvergaderingen en het afspreken van regels, mochten we samen komen. Micky ging mee naar elke afspraak, elke therapie. Ik ben een waterrat en oefen graag in het zwembad van Adelante; Micky zit dan aangelijnd naast het bad. Een vertederend gezicht.” 

Lees het hele verhaal van Jacky Willemsen.

Jacky Willemsen_widget

<toon alle berichten