Menu

Meike (28 jaar) met dwarslaesie gaat uitdaging van haar leven aan

10 maart 2016

Dwarslaesie Challenge Week van Revalidatiefonds: een handicap hoeft geen beperking te zijn.

Alleen op reis naar New York. Meike van Haperen gaat het doen tijdens de Dwarslaesie Challenge Week van het Revalidatiefonds. In een week tijd gaan zes helden met een dwarslaesie door het hele land laten zien dat een handicap geen beperking hoeft te zijn. En geld ophalen voor het Revalidatiefonds. De Dwarslaesie Challenge Week duurt van 7 tot 15 april 2016.

15.000 mensen met een dwarslaesie
Nederland telt ongeveer 15.000 mensen met een dwarslaesie en jaarlijks komen er 400 tot 500 bij. Mensen met een dwarslaesie leveren soms veel van hun zelfstandigheid in. Ze ondervinden dagelijks de gevolgen van hun handicap. Worden geconfronteerd met bijvoorbeeld chronische spasmen, pijnklachten of kunnen last hebben van incontinentie.

Door een auto-ongeluk heeft Meike twee jaar geleden een dwarslaesie opgelopen.
“Door mijn dwarslaesie is mijn leven erg veranderd. Dagelijkse dingen kosten meer energie nu ik in een rolstoel zit en daardoor heb ik minder energie voor andere dingen. Wat ik jammer vind, is dat mensen het soms lastig vinden om te gaan met mensen in een rolstoel. Ik wil dat mensen beseffen dat je in een rolstoel nog heel veel kunt bereiken. Ik heb tijdens mijn revalidatie bij Adelante in Hoensbroek ontzettend veel hulp gehad, maar ben heel blij dat ik, mede daardoor, nu het meeste weer zelf kan en niet steeds iemand om hulp hoef te vragen,” vertelt Meike.

Zelfstandigheid en eigen regie belangrijk aspect bij revalideren  
“Het Revalidatiefonds wil dat mensen met een lichamelijke beperking volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving. Aan het einde van hun revalidatietraject hebben zij echter vaak angst voor hun zelfstandige bestaan. Ze hebben nog niet het vertrouwen dat ze het aankunnen met een dwarslaesie,” aldus Daniëlle Schutgens, directeur van het Revalidatiefonds.” De revalidatie van dwarslaesiepatiënten traint vooral bepaalde basisvaardigheden. Hoe deze vaardigheden vervolgens in verschillende situaties kunnen worden toegepast, krijgt minder aandacht. Onderzoek naar hoe de theorie aan de praktijk kan worden gekoppeld, geeft mensen met een dwarslaesie hun zelfstandigheid terug. Om dit onderzoek te financieren willen de zes helden samen 100.000 euro ophalen met hun challenges.

Zo veel kan nog wél met een dwarslaesie
Meike vertelt: “Als challenge ga ik zelfstandig op reis naar New York. Ik wilde altijd al veel reizen, maar dit gaat een stuk lastiger als je rolstoelgebonden bent. Vliegen, een hotel vinden, uitzoeken welke bezienswaardigheden, toiletten en vervoersmiddelen rolstoeltoegankelijk zijn: het kost allemaal wat meer voorbereiding en vertrouwen dat het wel goed komt. Ik wil aan mijzelf bewijzen dat ik het nog prima alleen kan redden, ook in een vreemde stad.”


De Dwarslaesie Challenge Week is een initiatief van het Revalidatiefonds in nauwe samenwerking met Dwarslaesie Organisatie Nederland en de revalidatiecentra gespecialiseerd in de behandeling van dwarslaesie, zoals Adelante in Hoensbroek waar Meike heeft gerevalideerd.

 

Hou alle nieuws omtrent Meike in de gaten via haar speciale Facebookpagina.

<toon alle berichten