Menu

Reinie van Dort

““IK KAN WEER GENIETEN VAN HET LEVEN””

Acht jaar geleden brak Reinie van Dort (63) zijn rug. Veel te snel pakte hij zijn werk weer op. Hij ging scheef lopen, kreeg ondraaglijke pijn en moest met twee krukken gaan lopen. Na een operatie in de lage rug kon hij door darmverstopping en nierstenen slecht revalideren. Sterker nog: “Ik werd steeds inactiever en kon geen halve kilo meer tillen.” Nu, anderhalf jaar verder en na pijnrevalidatie bij Adelante, kan Reinie weer genieten van het leven.

Reinie was een drukbezet man met een eigen boorbedrijf en personeel. Hij deed veel aan sport en krachttraining, dus het was wel even schrikken toen hij merkte dat al zijn spiergroepen begonnen na te laten. Het was zijn specialist uit Heerlen die hem uiteindelijk heeft doorverwezen naar Adelante. In eerste instantie was Reinie nogal sceptisch. “Ik wilde van mijn pijn af en dacht, eigenwijs als ik ben, dat dat met krachttraining wel zou lukken. Het gevolg was dat ik de lat te hoog legde, mijn spieren forceerde waardoor ik nog verder van huis raakte. De therapie bij Adelante gaat bij pijn niet alleen uit van lichamelijke factoren, maar ook van psychosociale aspecten en het leren leven met pijn. Daar geloofde ik nog niet zo in. Maar vooral mijn vrouw en kleinzoon hadden er op aangedrongen om aan alles mee te doen bij Adelante en overal voor open te staan. Ik ging ontspanningsoefeningen doen en kreeg rust. Door die rust die ik voelde, ging ik graag naar Adelante toe. De eerste week stond mijn telefoon nog aan, maar ook die ging uit. Op advies van fysiotherapeut Jule ging ik lichtere oefeningen doen die niet alleen om kracht draaien maar ook voor ontspanning en beweeglijkheid zorgen. Zij adviseerde mij ook dagelijks een paar pauzes in te bouwen. Ze heeft me heel goed geholpen. Met en met ging het beter. Aan het einde van het politraject dat vier maanden heeft geduurd, kon ik weer zonder krukken lopen, thuis de trap weer op, had ik minder pijn en is mijn pijnmedicatie afgebouwd. Ik zie dat het niet meer is wat het was, maar daar heb ik nu vrede mee.”

De pijnrevalidatie is op zijn totale leven van invloed geweest. Reinie heeft overal weer plezier in zowel in zijn werk als in zijn vrije tijd. Hij komt nog iedere week een uur naar Adelante om te trainen. “Daar voel ik me goed bij. Ik ken mijn grenzen nu een stuk beter en vraag niet meer het uiterste van mijn krachten. Tot hier en niet verder kost me geen moeite meer om te zeggen. Pijn staat niet meer voorop. Ik werk geen volle dagen meer, neem voldoende pauzes en rustmomenten, ben verdraagzamer en geduldiger en regel mijn zaken beter. Ik ben 63, liep daar vroeger aan voorbij, maar voel nu dat het verstandig is om het rustig aan te doen.”
En dan nog heeft Reinie een gevuld bestaan. Naast zijn gezin en zijn eigen bedrijf heeft hij twee bijzondere hobby’s: motorrijden en de Kerstman. “Ja, met een groepje vrienden trekken we er maandelijks met de motor op uit. Alleen zit er altijd iemand achterop. Meestal een ziek of gehandicapt kind. En voor diezelfde kinderen plus buurtgenootjes en kinderen van de Scouting organiseren we ieder jaar tijdens Kerst met steun van sponsoren een benefietdag. Ik mag dan als Kerstman een heleboel cadeautjes uitdelen. Mijn baard laat ik nu al staan zodat die met de Kerst goed op lengte is”, vertelt Reinie lachend. Op de vraag of hij nog een tip heeft voor andere pijnpatiënten antwoordt hij: “Probeer vooral voor veel open te staan en ben niet té eigenwijs.”