Menu

Mitch Valize

“Tijdens het spelletje ben je vrij van je beperkingen”

2016 - “Het begon allemaal met een uitnodiging van de afdeling bewegingsagogie om deel te nemen aan de clinic zitvolleybal die Adelante in samenwerking met de Nederlandse Volleybalbond organiseerde”, vertelt Mitch Valize. De clinic leidde vrijwel direct tot een uitnodiging van de bondscoach voor het meetrainen met de Nederlandse selectie. Mitch blijkt een groot talent te zijn.

Meer informatie over onderwerpen verwant aan dit verhaal? 

Adelante Sport & Bewegen

Mitch ambassadeur voor Adelante

‘Onze’ Mitch Valize wint brons tijdens WK Paracycling


Videoportret Mitch (en Aaron):

Videoportret Aaron En Mitch

Mitch (20) is geboren met een 15-3-2016_Mitch Valize (1)congenitaal reductiedefect aan het linkerbeen. Hij heeft een korter boven- en onderbeen en mist daarnaast het kuitbeen. Afgelopen zomer heeft hij een operatie ondergaan waarbij zijn linkervoet is geamputeerd en het scheenbeen is gecorrigeerd. Vanaf augustus is hij nu aan het revalideren bij Adelante, hiervoor kwam hij regelmatig bij Adelante voor controles en looptrainingen. Mitch: “Toen ik door Adelante werd uitgenodigd voor een clinic zitvolleybal zei ik daar als fanatieke sporter natuurlijk geen nee tegen. Ook al had ik volleybal zelf nooit als sport beoefend, het leek me gewoon een unieke ervaring om naast het handbiken met nog een paralympische sport kennis te maken.” Na de clinic werd afdeling bewegingsagogie benaderd door Hans Mater, beleidscoördinator zitvolleybal en bondscoach Nederlands Heren zitvolleybalteam. Hij vroeg wie die jonge talentvolle man was. De bewegingsagogen konden maar één iemand bedenken… Mitch! Hans: “Het kan snel gaan. Je maakt kennis met zitvolleybal, je wordt gevraagd om mee te trainen bij Holyoke en de B selectie van Nederland en binnen een week ben je vier zituren volleybal verder. Mitch is een talentvolle, leergierige en enthousiaste jongen die ver gaat komen in het zitvolleybal.”


Iedereen is gelijk

Mitch: “De clinic is mij goed bevallen en smaakte naar meer. Echter, ik was stomverbaasd toen ik niet veel later een uitnodiging kreeg van de bondscoach om met de Nederlandse B-selectie mee te trainen. De B-selectie is het team met talenten voor de toekomst. Ik een talent in zitvolleybal? Ik heb twaalf jaar gevoetbald, maar nooit gevolleyd! De selectietraining is heel leuk en erg leerzaam. Het mooie aan deze sport is dat je in een team speelt waarin ieder individu een eigen verhaal heeft, maar desondanks iedereen gelijk wordt behandeld. Het maakt niet uit welke ziekte of aandoening je hebt, tijdens het spelletje ben je vrij van je beperkingen en kun je je lekker uitleven. Om het beste uit mezelf te halen train ik nu elke dinsdag mee met het eerste zitvolleybalteam van Holyoke in Belfeld en blijf ik daarnaast één keer in de maand met de Nederlandse selectie meetrainen in het Militair Revalidatie Centrum in Doorn. Door het revalidatietraject bij Adelante, inclusief de zitvolleybal clinic, is mijn leven compleet veranderd. Vele toekomstplannen kunnen worden aangepast en een leven als topsporter is nu opeens mogelijk geworden. Wie had dat ooit gedacht?”

Lees een artikel van Mitch over zijn training met de handbike voor de Paralympische Spelen in Tokio in 2020 (bron: 1Limburg).