Menu

Mariejet Konings

“Angst is je allergrootste vijand”

2017 - Mariejet Konings (58) uit Brunssum is getrouwd en heeft twee dochters. Zo’n zes jaar geleden werd ze zich bewust van suizen in haar oren (tinnitus, red.). Toen ze besefte wat dit inhield en wat de gevolgen ervan zijn, veranderde Mariejets leven in enkele dagen tijd in een hel. “Adelante Audiologie & Communicatie heeft me gered. Zij leerden me omgaan met de tinnitus, ze hielpen mij het oorsuizen te accepteren.”

Meer informatie over onderwerpen verwant aan dit verhaal?

 

Gehoor, taal & spraak

 

Tinnitus

 

 

Lees ook het verhaal van:

 

Marjo Wetzelaer

 

Harrie Huveneers

“Terugkijkend denk ik dat ik al veel langer last heb van oorsuizen. Maar omdat ik het niet besefte, was het niet levensbepalend. Vanaf het moment dat de huisarts stelde dat ik tinnitus had en ik vervolgens op internet ging kijken wat het inhield, werd ik gek. Op enkele dagen tijd was ik zwaar depressief. Ik wilde dood, zag geen uitweg meer. Die angst, die alles bepalende gekmakende angst. Ik kon alleen nog maar huilen. Inmiddels weet ik dat angst je grootste vijand is, überhaupt, maar zeker bij tinnitus. Angst maakt het heftiger. Het suizen werd oorverdovend, 24 uur per dag. Ik dacht dat ik nooit meer rust zou hebben. Ik dacht altijd dat ik alles aan zou kunnen, dat alles ergens goed voor is. Maar dit gun je niemand. Mijn leven stortte in.”

“De huisarts schreef me antidepressiva voor die goed hielpen. Samen gingen we zoeken naar een oplossing. Ik probeerde diverse dingen maar niets hielp. Al snel bleek dat tinnitus niet te verhelpen is. Maar je kunt er wel mee leren omgaan. Daar had ik professionele hulp bij nodig. Uiteindelijk kwam ik bij het audiologisch centrum van Adelante in Hoensbroek terecht om mijn oren te laten nameten. Hier werd ik geattendeerd op cognitieve gedragstherapie als behandeling tegen tinnitus. Ik stond er sceptisch tegenover, kon me niet voorstellen dat dit me kon helpen. Maar ik dacht ook ‘ik grijp alle kansen aan, ik doe alles wat ze willen’.”

Cognitieve gedragstherapie vindt bij Adelante plaats in groepsverband en wordt door een team van specialisten (het ‘tinnitusteam’, red.) gegeven. Therapeuten, audiologen, psychologen… van alle kanten wordt de tinnitus benaderd. Mariejet: “In zo’n drie tot vier maanden tijd met wekelijkse bijeenkomsten merkte ik langzaam verandering. Op dag één werd verteld dat tinnitus niet weg te krijgen is maar dat Adelante je handvaten geeft. Eigenlijk leren ze je een manier van leven aan, je moet er zelf mee leren omgaan. Ik vreesde dat dit me nooit zou lukken. En wat dan? Ik merkte niet heel snel verbetering, maar toch kwamen er af en toe momentjes dat ik het suizen niet zo hevig ervaarde. Dat gaf hoop. Die momenten kwamen er meer en meer. Door sport, ontspanning, gesprekken, ervaringen, tips en trucs van anderen en inzicht in het fysiologische aspect kon ik alles beter plaatsen. Ik ging begrijpen wat er met me aan de hand was en waar de oplossing lag. Beetje bij beetje ging het beter. Het groepsgevoel, ‘gedeelde smart is halve smart’, droeg hier zeker aan bij.”

Ze vervolgt: “Thuis oefende ik driftig verder. Ondertussen bleef ik gewoon werken want dat was mijn afleiding. Tijdens het handen drogen op de wc deed ik mijn ontspanningsoefeningen.  Zodra ik een uurtje voor mezelf had, was ik bang dat ik weer ging prakkeseren en angstig werd. Maar het werd beter, heel langzaam aan. Het tinnitusteam van Adelante was super. Individueel was elke behandelaar van waarde, en sámen hebben ze mij geholpen. Ik had geen enkele persoon uit het team willen missen, iedereen was van toegevoegde waarde. Er werd naar me geluisterd, ik werd begrepen, ze gaven me vertrouwen dat het beter zou worden. En het klopte voor 100%, wat ze me vertelden.”

Na de therapie moest ik het zelf doen. Dat was wel even spannend. Natuurlijk kun je altijd terugvallen op de specialisten bij Adelante, maar vanaf toen móest ik echt. Zo lang ik me maar voor ogen hou dat het angst is, en dat ik die angst zelf creëer, gaat het goed. Nu, zo’n anderhalf jaar na de behandeling, besef ik nog steeds elke dag dat ik tinnitus heb, maar ben ik er niet meer bang voor. Het is niet langer alles overheersend en ik kan er goed mee leven. Ik heb nog wel dagen dat het oorsuizen heftiger is, maar ik weet dat ook die weer voorbij gaan. Ik kan weer leven. Ik heb geaccepteerd dat het bij me hoort. Daar ben ik Adelante enorm dankbaar voor en dat gun ik iedereen.”

“Ik haal het beste uit mezelf door altijd te denken dat een ervaring ergens goed voor is. Achteraf gezien denk ik dan ook dat de tinnitus ook iets goed gebracht heeft. Met mijn ervaring kan ik andere mensen helpen, daar ben ik zeker van. Dé tip is; zoek bij oorsuizen direct hulp en ga niet op internet zoeken. Realiseer je dat angst je grootste vijand is en dat je dit zelf in de hand hebt. Alleen jíj kunt jezelf helpen. Onder begeleiding van Adelante.”