Menu

Jan van Cleeff

““Ik kan weer een half uur achter elkaar lopen””

Jan van Cleeff (70) heeft van januari tot en met april 2021 gerevalideerd bij Adelante in het Maastricht UMC+. Doel was zijn stabiliteit, balans en spierkracht te verbeteren. Mede dankzij een betrokken multidisciplinair behandelteam van Adelante en zijn eigen doorzettingsvermogen is dat voor een belangrijk deel gelukt. “Ik kan weer een half uur achter elkaar lopen”, vertelt Jan opgewekt.

Meer informatie over onderwerpen verwant aan dit verhaal?


Revalidatie voor volwassenen

Jan heeft zijn hele leven in de Randstad gewoond. Een aantal jaren geleden kreeg hij kennis aan een dame uit Maastricht, zoals hij dat zelf zo mooi formuleert. “Na een tijdje werden we dat gependel beu. Ik ben freelancer en werk veel van huis uit, dus de keuze was niet zo moeilijk. Afgelopen najaar ben ik verhuisd. Ik heb toen direct contact gezocht met Adelante in Maastricht. Al in november kon ik daar terecht voor een intake bij revalidatiearts dwarslaesie Charlotte van Laake. Ze nam anderhalf uur de tijd om mijn medische dossier door te nemen, oefeningen te doen om te zien wat ik wel en niet kon en om uiteindelijk een revalidatietraject uit te stippelen. In januari ging ik met diverse behandelaren onder wie Thijs, Maurice en Daniëlle aan de slag.  Ik kreeg gemiddeld drie keer per week in sessies van 1 à 2 uur de totaalbegeleiding waar ik behoefte aan had.”

Vanaf zijn 35e heeft Jan te kampen gehad met serieus overgewicht. Dat ging hem op latere leeftijd parten spelen. “Tijdens een veertiendaags bridgetoernooi in Amerika, tien jaar geleden, ben ik door mijn enkel gegaan. Dom besluit van me om daar maar weinig aandacht aan te besteden want uiteindelijk werd het een verwaarloosde platvoetontsteking  waaraan ik geopereerd moest worden. Niet lang erna kreeg ik aan het zelfde been last van mijn knie. Waarschijnlijk door mijn overgewicht. De knie werd vervangen, de pijn was weg, maar ik bleef moeilijk lopen. Ik moest echt gaan afvallen. Nadat ik van alles had geprobeerd kreeg ik zes jaar geleden een maagverkleining en raakte ik in één jaar 35 kilo kwijt. Desondanks ging ik niet beter lopen. Toen daar een gedeeltelijke verlamming van linkerarm, -hand en -schouder bij kwam, zijn ze scans en foto’s van mijn ruggenwervels gaan maken met een nekwerveloperatie tot gevolg.  Na een geslaagde operatie werd het tijd voor revalidatie.”

Daniëlle Sopacua-Wijnants, ergotherapeut bij Adelante: “Ik heb de handfunctie van Jan in kaart gebracht en hem laten zien hoe hij kan leren omgaan met het gebrek aan sensibiliteit in die hand. Verder hebben we samen gekeken naar wat hij nodig heeft om zijn werk te kunnen doen zoals een speciaal toetsenbord bijvoorbeeld. Jan weet wat hij wil en grijpt alles aan wat je hem meegeeft.”             

Vier maanden lang ging Jan aan de slag met zware oefeningen om op het droge en in het zwembad de spieren in zijn benen te versterken. “Soms met enige tegenzin natuurlijk, maar de sfeer was zo goed met behandelaren die oog hebben voor jouw problemen, die weten te relativeren en je met de nodige dosis humor benaderen zodat het absoluut geen straf was. Ze zijn zelfs bij mij thuis geweest en hebben handige tips gegeven voor mijn fitnessruimte en het op- en afstappen bij een fiets. En ik hoor Charlotte haar woorden nog steeds: je moet elke dag lopen Jan, dat is het allerbelangrijkste. Dat doe ik dan ook trouw plus alle oefeningen die ik heb meegekregen. Ik ben het team heel dankbaar.”

Thijs van Meulenbroek gaf Jan fysiotherapie en Maurice Soudant hydrotherapie: “Jan had altijd het laatste woord, hield van een grapje maar was bovenal zeer therapietrouw. Wij hebben vooral gekeken naar wat Jan nodig heeft om zijn bewegingen te verbeteren en een vertaalslag te maken naar zijn dagelijks functioneren. Hij ziet het belang in van zijn fysieke activiteiten en dagelijkse training. Dat is mooi om te zien.”

Foto v.l.n.r.: Maurice Soudant, Charlotte van Laak, Jan van Cleeff, Daniëlle Sopacua-Wijnants, Thijs van Meulenbroek.