Menu

Cindy Neutelings

““Ik kan nu weer wat ik jaren niet heb gekund””

Ze kan weer bukken, op de grond zitten, opstaan, trappen lopen en als allerbelangrijkste: weer achter haar kinderen aan rennen. Dat is lange tijd wel anders geweest. Toen ze twaalf was, werd Cindy Neutelings door een auto van haar fiets geschept. Daarbij liep ze een aantal open botbreuken op en ernstig letsel aan haar linkerknie. Vooral met die knie bleef ze sukkelen. Rolstoel in, rolstoel uit, lopen met krukken en een kniebrace en heel veel pijn. Vijftien operaties en bijna twintig jaar later was Cindy de wanhoop nabij.

“Mijn chirurg zei me na de zoveelste operatie dat mijn knie waarschijnlijk altijd onstabiel en pijnlijk zou blijven. Ik was ten einde raad en heb vorig jaar een afspraak gemaakt met het amputatieteam bij Adelante. Ik wilde kijken of een beenamputatie misschien een oplossing zou zijn om van die vreselijke pijn af te komen. Maar het gesprek verliep anders dan ik had verwacht. Ik zou een groot deel van mijn been kwijtraken en het was nog maar afwachten of het resterende, verzwakte deel van mijn bovenbeen  een prothese goed zou kunnen verdragen. Bij dat gesprek zat ook een revalidatiearts van de afdeling pijn die mij voorstelde of het ACT groepsprogramma, een pijnrevalidatieprogramma in groepsverband, niet het proberen waard was. Ik was sceptisch, maar dacht tegelijkertijd ‘wat maken die paar maanden extra uit, laat ik het maar doen’.”

Het duurde even, maar uiteindelijk is ergens de knop omgegaan bij Cindy. Intensieve gesprekken gaven haar een positief gevoel. “De mensen bij Adelante stonden achter me en lieten me zien dat angst en deprimerende gedachtes mij beperkten. Dat ik moest nagaan wat ik zelf wilde. Blijven hangen in mijn amputatiewens of toch proberen om door revalidatie en training weer zelfstandig te leren lopen? Ik besloot er  voor te gaan. Om samen met het team mijn angst af te bouwen en mijn vertrouwen op te bouwen. Dankzij het multidisciplinaire pijnprogramma bij Adelante heb ik zowel psychisch als lichamelijk kunnen revalideren. Eerst in groepsverband. De positieve feedback uit de groep en de verhalen van iedereen hebben mij heel erg geholpen. Daarna ben ik bij Adelante en thuis nog keihard mijn knie gaan trainen. Inmiddels heb ik geen brace meer nodig en kan ik een half uur per dag in het park hardlopen. Ik voel dat ik in mijn linkerbeen voldoende spierkracht heb opgebouwd en dat geeft mij zelfvertrouwen.”

Na het ongeluk voelde Cindy dat haar veel werd afgenomen. Ze heeft haar middelbare school niet af kunnen maken en nooit gewerkt. Nu ziet ze haar toekomst  weer positief tegemoet. “Ik heb mijn kwaliteit van leven terug. Ik kan weer zelfstandig lopen, fietsen, autorijden en met mijn kinderen op stap. Dankzij onder andere de pijntherapie bij Adelante is mijn amputatiewens verdwenen, heb ik weer regie over mijn eigen leven en kan ik een heleboel dingen die ik jaren niet heb gekund. En, ik hoop over niet al te lange tijd eindelijk als tattoo-artiest aan het werk te kunnen gaan.”