Menu

Annemie Gootzen

“Het lijkt bij Adelante soms een toverfabriek”

2016 - Op 30 November 2015 werd ik wakker en kon ik mijn rechterarm en -been niet meer bewegen. In mijn slaap bleek ik een herseninfarct te hebben gehad. Met spoed werd ik naar het ziekenhuis Zuyderland gebracht. Alles stond op zijn kop! Na vier dagen kwam het eerste sprankje hoop. Ik mocht naar Adelante. Wat was ik blij dat ik aan de slag kon. Cognitief was er gelukkig geen schade, dus was de focus gericht op fysio- en ergotherapie en verwerking. Dankzij al dat oefenen ben ik enorm snel vooruit gegaan; het lijkt hier soms een toverfabriek. Tijdens gesprekken kregen alle emoties een plek. Ook voor Alfons, mijn man, die terechtkon in de partnergroep. Gedurende het herstel zijn wij een goed team geworden. Hierdoor kunnen we de laatste stap in de ‘zorgketen’ naar huis met fysiotherapie in de buurt ook heel goed samen zetten.

Meer informatie over onderwerpen verwant aan dit verhaal?


Cerebrovasculair accident (CVA)

 


Het verhaal van Jack van de VinHet verhaal van Katja Lange

Zorgpartners Adelante en Cicero Zorggroep hebben samen op de locatie van Adelante in Hoensbroek de CVA Stepped Care Unit geopend. Dit is een gezamenlijke revalidatieafdeling voor patiënten die herstellen van een CVA (beroerte), ook wel hersenbloeding of herseninfarct genoemd. Deze krachtenbundeling zorgt ervoor dat patiënten niet te lang in het ziekenhuis op een (klinische) revalidatieplek hoeven te wachten en snel met therapie kunnen starten.

De krachtenbundeling van beide zorgorganisaties zorgt ervoor dat patiënten na een beroerte gemiddeld 10 dagen korter in het ziekenhuis hoeven te blijven. En zo veel sneller kunnen starten met revalidatie. Dit laatste, zo wijst onderzoek uit, vergroot de kans op herstel aanzienlijk.

Behandeling

Om ervoor te zorgen dat de patiënt de zorg en therapie krijgt die nodig is, vindt eerst een uitgebreide intake plaats. Vervolgens wordt het revalidatietraject vastgesteld en start de behandeling. Hierbij zijn grofweg twee behandelroutes mogelijk:

  • Adelante heeft veel ervaring met medisch specialistische revalidatie van, vaak jongere, patiënten. De revalidatie is gericht op het oppakken van het leven in al zijn facetten, zoals werk en gezin.
  • Cicero heeft juist veel ervaring met geriatrische revalidatiezorg voor ouderen en mensen met bijkomende gezondheidsproblematiek.

De samenwerking en deskundigheid van beide organisaties zorgt ervoor dat u zo snel mogelijk, de best passende behandeling krijgt.


Lees meer over de behandeling na een CVA.