Menu

“Samen kun je nóg meer voor een cliënt betekenen”

26 januari 2017

Deze week in ‘Het Gezicht van Adelante’ Ceciel Grob (31) uit Maastricht en Saskia Dill (29) uit Sibbe. Ceciel is GZ-psycholoog bij behandelteam 2 van Adelante in Hoensbroek. Saskia is psycholoog bij team Taal van Adelante Audiologie & Communicatie in Hoensbroek. Onlangs werkten zij samen aan een zeer succesvolle casus. Ceciel vanuit arbeidsre-integratie perspectief, Saskia vanuit audiologie en communicatie. De casus vormt een voorbeeld van hoe Adelante  – door nog beter interdisciplinair samen te werken – nóg meer voor een cliënt kan betekenen. 

Even voorstellen
Ceciel werkt sinds 2012 voor Adelante Arbeidsre-integratie. Vanaf 2010 was ze in het kader van zwangerschapsvervanging en de GZ-opleiding al werkzaam bij verscheidene andere afdelingen van Adelante. Ceciels werk bij Adelante Arbeidsre-integratie richt zich met name op belastbaarheidsonderzoeken bij werknemers die langdurig zijn ziekgemeld of die dreigen uit te vallen.
Saskia werkt als psycholoog voor team Taal en verricht met name psychodiagnostisch onderzoek bij kinderen met auditieve verwerkingsproblemen, taalproblemen en/of lees- en spellingproblemen/dyslexie. Ook is ze veel bezig met diagnostiek en behandeling van ernstige enkelvoudige dyslexie en is ze betrokken bij dyslexieonderzoeken bij volwassenen.

Ketensamenwerking
Adelante vindt het van groot belang dat cliënten zo snel en goed mogelijk kunnen ‘doorgaan’: terugkeren naar opleiding, werk en/of maatschappij. Daarom zijn wij voorstander en kartrekker van de ‘ketensamenwerking’. Rondom een cliënt met meerdere hulpvragen wordt een ‘keten’ opgericht: een aaneenschakeling van zorgaanbieders die sámen de juiste persoonlijke zorg aanbieden. Deze ketensamenwerking vindt niet alleen plaats met externe zorgpartners, maar ook intern binnen Adelante. De verschillende organisatieonderdelen van Adelante zijn complementair aan elkaar. Interne samenwerking kan op deze wijze een enorme meerwaarde bieden voor de cliënt. Diverse behandelingen onder één dak, afgestemd op elkaar. Adelante Arbeidsre-integratie en Adelante Audiologie & Communicatie behandelden onlangs een complexe casus samen.

De casus
Ceciel: “Onze cliënt, een jonge vrouw met een hoge functie, liep al een tijd vast in haar werk. Met burn-out verschijnselen belandde ze thuis en uiteindelijk, via de bedrijfsarts van haar werkgever bij Adelante Arbeidsre-integratie. Ze zocht een verklaring voor het continue vastlopen.” Saskia vult aan: “De vrouw kwam heel zelfverzekerd en rustig over. Ze vertelde echter dat ze erg onzeker was. Ze liep continu vast en hikte tegen bepaalde werkzaamheden aan. Dit was voor ons een belangrijk aandachtspunt én aanknopingspunt.” Bij werknemers die vastlopen in het arbeidsproces kan een ernstig lees- en spellingprobleem een (bijkomstige) rol spelen bij uitval/burn-out. Bij werknemers die al jarenlang werkzaam zijn op de arbeidsmarkt bestaat het risico dat deze klachten niet worden (h)erkend. 

Lees verder.

Ceciel Grob en Saskia Dill_header

<toon alle berichten