Menu

Cardioteam van Adelante geeft presentatie tijdens regionaal ICD overleg

30 september 2015

Ergotherapeuten Yvonne Curfs en Kim Orbons gaven afgelopen maandag namens het cardioteam van Adelante een presentatie aan alle ICD-deskundigen van Limburg.

Voor dit overleg komen cardiologen die pacemakers en ICD’s implanteren, ICD verpleegkundigen en ICD technici uit Limburgse ziekenhuizen samen. Een ICD is een inwendige defibrillator voor mensen met een gevaarlijke, onvoorspelbare hartritmestoornis. De ICD geeft een schok om het normale hartritme te herstellen. Tijdens de bijeenkomsten wordt er gezocht naar onderlinge afstemming op inhoud en organisatie, komen er diverse casussen aan bod en zijn er af en toe externe sprekers aanwezig.

Cardioteam van Adelante aan het woord
Het cardioteam gaf een presentatie met als thema: ICD-dragers en arbeid.
Tijdens de presentatie zijn de risico’s en mogelijke belemmeringen voor werkhervatting besproken waar een ICD-drager mee te maken krijgt enkel en alleen ten gevolge van de geïmplanteerde ICD. Er kunnen consequenties zijn voor het rijbewijs, werken op hoogte, werkzaamheden met risico op contacttrauma of er kunnen omgevingsinvloeden zijn vanuit machines en apparatuur die de werking van de ICD verstoren.

Er is aandacht besteed aan de manier waarop het hartrevalidatieteam samen met de ICD-drager de voorwaarden voor terugkeer naar werk optimaliseert. Ook werd er besproken wat behandelaren op welk moment kunnen doen tijdens o.a. het keuzeproces van de ICD om de ICD-drager zo te ondersteunen bij terugkeer naar werk.

 

ICD

<toon alle berichten