Menu

Campagne ‘NeetTuuutdouf’ van start

26 mei 2015

De gemeente Venlo is, in aanloop naar het RUIS festival op 22-23-24 mei, gestart met de voorlichtingscampagne ‘NeetTuuutDouf!’. De campagne is gericht op grote muziekevenementen om met name jongeren bewust te maken van risico's en aan te sporen verantwoordelijk om te gaan met hun gehoor. ‘NeetTuuutDouf!’ is onderdeel van het lokale gezondheidsbeleid en ontwikkeld in samenspraak met onder meer Adelante Zorggroep, Ziekenhuis VieCuri (KNO sectie), de GGD Limburg Noord, de Nationale Hoorstichting en Poppodium Grenswerk.

Inmiddels heeft 1 op de 4 jongeren (tussen 12 - 25 jaar) blijvende gehoorschade en jaarlijks komen daar meer dan 20.000 jongeren bij. Jongeren zijn zich vaak niet bewust van de risico's en het feit dat een piep op den duur niet meer weg gaat. Velen kennen de uitzonderlijke gevallen van euthanasie van jonge mensen die niet meer konden leven met een piep in hun oren.

Verder blijkt uit een grootschalige peiling dat ongeveer de helft van de jongeren gehoorschade ziet als 'iets wat alleen anderen overkomt'. Maatschappelijke gevolgen en kosten worden volgens internationale onderzoeken geschat op enkele miljarden (voor Nederland). Dat staat gelijk aan honderden euro's per inwoner, enerzijds door directe zorgkosten, maar vooral ook door lagere productiviteit en uitval op de arbeidsmarkt.

Wethouder Ramon Testroote (Zorg & Welzijn) is enthousiast over de campagne: “Gehoorschade is een groeiend probleem en de individuele gevolgen kunnen ingrijpend zijn. Van concentratieverlies tot depressie en sociale uitsluiting. Naast de campagne gaan we aankomend schooljaar bekijken hoe het thema laagdrempelig een plek kan krijgen in bijvoorbeeld een biologie- of muziekles. Ik ben blij dat enkele scholen, vakdocenten en diverse partners al positief gereageerd hebben op onze aanpak.”

Aanleiding voor de Venlose campagne is het feit dat het thema in 2013 op de politieke agenda werd gezet, nadat een slachtoffer zich meldde in diverse media en bij de gemeenteraad. Zij had tijdens carnaval in de stad een gehoortrauma opgelopen en ondervindt daar nu, jaren later, nog hinder van.

De term ‘Tuuutdouf’ symboliseert de pieptoon die je soms hoort na het stappen. Dat is een voorteken voor blijvende gehoorschade en verhoogt bovendien het risico op slechthorendheid op latere leeftijd. Met posters, flyers, de website www.neettuuutdouf.nl, maar ook met een campagnefilmpje, waarin Bo Saris de hoofdrol speelt, vraagt de campagne aandacht voor het thema gehoorschade. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van een aantal weetjes en 3 adviezen die jongeren ter harte kunnen nemen om hun gehoor te beschermen. Bo Saris is tevens ambassadeur van de campagne van de Rijksoverheid: www.ilovemyears.nl

<toon alle berichten