Menu

Virtuele trainingsomgeving voor patiënten met MS en CVA

18 december 2014

Onderzoekers van de Universiteit Hasselt hebben, in samenwerking met het Revalidatie&MS Centrum Overpelt en Kenniscentrum Adelante, een virtuele trainingsomgeving voor armrevalidatie ontwikkeld (I-TRAVLE).

Het systeem dat gebruikt kan worden met een robot en met een trackersysteem, richt zich concreet op patiënten die getroffen zijn door MS of CVA (beroerte). “I-TRAVLE moet de armrevalidatie van de patiënt via trainingsoefeningen en -games verbeteren en zo zelfredzaamheid in het dagelijks leven verhogen”, zegt prof. dr. Peter Feys (UHasselt). Het Euregionale project werd gerealiseerd met steun van het Interreg-programma, de provincies Belgisch- en Nederlands-Limburg en de ministeries van Economische Zaken.

Patiënten met MS en CVA (cerebrovasculair accident of beroerte) hebben vaak moeite met het bewegen van de arm(en). Alledaagse handelingen zoals iets optillen, de arm strekken en het bed opmaken, moeten dus opnieuw worden aangeleerd. “Door specifieke revalidatietraining kan je de zelfredzaamheid van personen met functionele beperkingen aanzienlijk verhogen”, zegt professor Feys. Binnen het onderzoeksproject gingen Vlaamse en Nederlandse revalidatiecentra, in samenwerking met de UHasselt, dan ook na hoe die armbeweging verbeterd kan worden met behulp van robottraining. Zo ontwikkelden zij een virtueel trainingssysteem dat zowel in behandelingscentra als thuis gebruikt kan worden.

Huiskamer In de trainingsoefeningen en -games van het I-TRAVLE-softwarepakket (Individualised Technology-Supportedand Robot-Assisted Virtual Learning Environment) moet de patiënt met de arm allerhande afbeeldingen door een virtuele omgeving ‘bewegen’. Daarbij koppelt de robot een kracht terug aan de gebruiker zodat ook mensen met weinig armbewegingsmogelijkheden succesvol kunnen trainen. Professor Feys: “Daarnaast ontwikkelden we I-TRAVLE@home waarbij de patiënt met een joystick, bij wijze van spreken in de huiskamer, kan trainen en zijn armfuncties kan verbeteren. Dankzij dat thuissysteem hoeven patiënten niet meer speciaal naar een revalidatiecentrum te gaan. Zorgverleners kunnen op afstand volgen welke games de patiënten thuis spelen en hoe vaak ze dat doen. Ook de moeilijkheidsgraad van de spelletjes kan aangepast worden.”

Veelbelovend I-TRAVLE werd intussen uitvoerig getest bij35 MS- en CVA-patiënten van het Revalidatie & MS Centrum Overpelt en Adelante Hoensbroek. “Uit die resultaten bleek dat zij er, dankzij het systeem, beter dan vroeger in slaagden om alledaagse dingen te doen zoals hun kleinkind vastpakken, aardappelen schillen of zelfstandig eten”, zegt professor Feys. Ook de tests met het I-TRAVLE@home-systeem waren veelbelovend. “Vijf patiënten gebruiken het systeem intussen zelfstandig thuis, terwijl een therapeut van op afstand het trainingsvolume en de vorderingen opvolgt.”

Kijk voor meer informatie op www.i-travle.eu of neem contact op met Dr. Henk Seelen, coördinator onderzoek van Adelante kenniscentrum, 045 - 528 23 58, h.seelen@adelante-zorggroep.nl.

<toon alle berichten