Menu

Watersportweek revalidanten op Loosdrechtse Plassen

9 oktober 2014

Van maandag 15 september t/m vrijdag 19 september 2014 hebben 17 revalidanten van verschillende afdelingen van Adelante de week doorgebracht op de Loosdrechtse Plassen.

Watersportweek Medium

 

 

Revalidanten van verschillende afdelingen en 6 begeleiders van Adelante hebben een avontuurlijke week achter de rug. Het was een geslaagde zonnige watersportweek, die voor de 13e keer werd georganiseerd door medewerkers van Adelante volwassenenrevalidatie, locatie Hoensbroek.

Een kort verslag van een revalidant:

"Maandagmorgen vroeg, tijd voor een week watersporten samen met andere revalidanten van Adelante. Best wel een beetje spannend om met een groep, dan nog, onbekende mensen een weekje naar een eiland te gaan. Maar met het vertrouwen dat het een leuke week gaat worden, gaan we in busjes richting Loosdrecht. En gelukkig is de reis al meteen gezellig. Een beetje file mag de pret niet drukken en rond het middaguur zijn we bij de Loosdrechtse plassen om met de veerboot naar het eiland Robinson Crusoë te gaan.

Op het eiland worden we vriendelijk ontvangen door het personeel en de vrijwilligers. Nadat de tassen uitgepakt zijn, is het tijd om geïmporteerde echte Limburgse vlaai te eten. En dan mogen we er al meteen aan geloven: we gaan het water op.

Door middel van kaartjes van de verschillende boten op een whiteboard wordt er een indeling gemaakt van wie welke boot zal gaan besturen. Er blijken veel verschillende boten te zijn, variërend van zeilbootjes voor één persoon tot zeilboten voor ongeveer 12 personen. Door de geduldige uitleg van de zeilvrijwilligers leren we gelijk al een aantal zeiltermen en –technieken.

Na een paar uur dobberen op het water varen we terug richting eiland. Daar zijn gelijk de tafels al gedekt voor zelfgemaakte Nasi.

En dan komt het whiteboard met boten weer tevoorschijn, er wordt een nieuwe indeling gemaakt en wie wil kan nog een zeiltocht in het donker maken. Voor wie genoeg water voor een dag gezien heeft, is er buiten ook een kampvuur om lekker op te warmen. Zo zit de eerste dag van de watersportweek er al op.

De volgende ochtend wagen de meeste revalidanten zich aan een kanotochtje, sommige een paar uur vroeger dan anderen. Gezellig met een grote groep kano’s het water op. Maar alles mag, niks moet; voor wie niet van kanoën houdt, kan er natuurlijk ook gezeild worden. En zo krijgt iedereen de kans om de hele week uit te proberen wat hij of zij leuk vindt, mogelijkheden genoeg. En tussendoor gezellig samen lunchen, avondeten en ’s avonds verzamelen rond het kampvuur. Naarmate de week verstrijkt, is iedereen ook minder op zichzelf, maar heerst er steeds meer een groepsgevoel onder de revalidanten en begeleiding.

Woensdagavond is een speciale avond: na een lekkere barbecue kan iedereen die dit leuk vindt waterskiën. Het vraagt enige voorbereiding: zwemkleding, wetsuit aan, waterschoenen aan, en dan zittend op een surfplank achter de speedboot aan het water op. Alleen of met tweeën, het kan allemaal. In volle vaart wordt er een rondje om het eiland gemaakt. Maarja, dan moet je er ook nog af. Afgezien van één revalidant die redt om droog op de kant te komen, valt verder iedereen het koude water in. Gelukkig doet een warme douche wonderen en is de begeleiding erg behulpzaam met iedereen onder de douche te helpen.

Zo vliegt de week voorbij, en voor we er erg in hebben is het alweer vrijdag. Terugkijkend op een zonnige en vooral leuke week stappen we weer in de busjes richting het iets minder zonnige zuiden."

<toon alle berichten