Menu

Agenda

sep 22

Wereld TOS-dag

Aanstaande zaterdag is het 'Wereld TOS Dag'. Tijdens deze jaarlijks terugkerende dag wordt extra aandacht besteed aan mensen met een taalontwikkelingsstoornis. Op deze dag wordt iedereen met een TOS in het zonnetje gezet.

TOS staat voor 'Taal Ontwikkeling Stoornis' en is naast ADHD en autisme een veelvoorkomende stoornis die nog bij veel mensen onbekend is. Kinderen met TOS zijn slimme kinderen die moeite hebben met praten en vertellen en met het begrijpen van wat anderen zeggen. Op de taal na is er niets aan de hand is met deze kinderen. Ze hebben doorgaans een normaal IQ, maar ondervinden problemen met het uiten en verwerken van taal.

Een taalontwikkelingsstoornis is een neurologische ontwikkelingsstoornis van genetische oorsprong. Naar schatting heeft 7% van de kinderen in de leeftijd van 5 jaar hiermee te maken. De precieze oorzaak is nog onbekend, maar er wordt - ook in Nederland - wel onderzoek naar gedaan.

Adelante doet mee aan de wereld TOS-dag in de vorm van een brainstorm met meertalige ouders van een kind met TOS. Lees meer:http://toskompas.nl/agenda/meertalig-ouders/

<toon volledige agenda